Voorlopig architectonisch ontwerp Renovatie Eerste Heinenoordtunnel

De eerste Heinenoordtunnel uit 1969 en is toe aan een grote renovatie. De technische installaties worden vervangen, de bestaande dienstgebouwen gerenoveerd. Rijkswaterstaat heeft Syb van Breda & Co ingeschakeld voor het opstellen van het Esthetisch Programma Van Eisen (EPVE) van tunnel en omgeving, alsmede het Voorlopig Ontwerp (VO) van de dienstgebouwen. 

Duurzaamheid heeft een rol in het plan: zo wordt de benodigde energie voor de tunnel opgewekt met een eigen zonneweide op een nabije locatie. Oorspronkelijk was het de bedoeling om nieuwe dienstgebouwen te bouwen, maar na grondig onderzoek bleek het mogelijk om alle nieuwe installaties in te passen in de bestaande dienstgebouwen. Het enige dat wij toevoegen is een nieuwe gevel die veel beter in de omgeving past. Uiteraard levert dit een forse verlaging op van de benodigde grondstoffen. De meest circulaire vorm van bouwen is tenslotte niet bouwen.

Het fraaie natuurlijke getijde gebied langs de Oude Maas met unieke flora en fauna blijft vrij van nieuwe gebouwen en extra toeritten. De huidige dissonerende knalgele containervormige gevels van de dienstgebouwen worden vervangen door soepele en onopvallende strekmetalen voiles die zowel de bestaande dienstgebouwen als ook alle noodzakelijke installaties in een bescheiden vorm opnemen.

Het gebied rondom de dienstgebouwen wordt opgewaardeerd, het fietspad wordt verbreed en de borstwering aan de rivierzijde wordt verlaagd. Hierdoor ontstaat een prettige fietsroute met fraai uitzicht over de rivier. Indien het budget het toelaat zal er een ecologische verbinding voor kleine dieren gerealiseerd worden. Hiermee worden zowel het ecosysteem als de recreatieve fietsroutes  langs de Oude Maasoevers versterkt.

Linkedin: https://lnkd.in/g7BYw6U
Architectenweb: https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=47029